Milaan (dag 2)
We starten de dag op weg naar Villa Necchi Campiglio bij een geweldig leuke thematische boekwinkel met alles over auto's. Daarna komen we bij onze eerste bestemming: de villa. Het is een verborgen juweeltje in Milaan, met architectuur, kunst en design uit het begin van de twintigste eeuw.
Architect Piero Portaluppi kreeg in 1932 carte blanche om een villa voor de familie Necci te bouwen.
De opdrachtgevers waren de zussen Necchi en de man van de oudste zus: Angelo Campiglio.
De Necchi-familie startte aanvankelijk in de verwerking van gietijzer, maar is vooral gekend voor de Necchi-naaimachines.
Midden in de stad plantten ze een villa neer die je gewoonlijk in meer landelijk gebied ziet.
En wat een ruime tuin, zwembad en tennisveld, zijn erbij aanwezig!
Een vrijwilliger die ter plekke is beantwoordt al onze vragen en weet veel van de architectuur en van het pand. Zo is er een kamer met panelen en ensuitedeuren van hout en perkament afgewerkt, wat de akoestiek zeer goed doet. Er zijn zeer grote ramen. De koudeval wordt opgevangen door radiatoren rondom in de nis waar het raam inzet. Voor die tijd waren dit soort zaken zeer vooruitstrevend. Nog steeds komen er veel architectuurstudenten langs voor inspiratie. Er zijn bij de bouw kwalitatief hoogwaardige en duurzame materialen gebruikt.♻️
In het trappenhuis zijn panelen van palissander en panelen van boomwortels gebruikt als wandafwerking. Prachtig allemaal!
Er zijn vier ruime badkamers. Elke badkamer heeft een specifieke aankleding met vooral gebruik van natuursteen en spiegels om de ruimtes optisch te vergroten.
Er zijn verschillende zitruimtes met uitzicht op de prachtige tuin met zwembad. Vanuit elke willekeurige positie in de kamer heb je zicht naar buiten.
De keuken bevindt zich in de kelder (zodat luchtjes niet in het leefgedeelte terechtkomen - ander principe dan de moderne open keuken😀). Via een lift komt het eten op de 1e verdieping, waar een uitgebreide 'kelnersruimte' is.
In het gebouw gaat ook zeer veel aandacht naar de vloeren en plafonds. Patronen in natuursteen en hout maken en sierlijke lijnen maken elke ruimte tot een blikvanger, zonder teveel aandacht te vragen. Het hele complex ademt hiermee een tijdloze moderne sfeer, met aandacht voor historie, kunst en klasse.
Na een - wederom - heerlijke Italiaanse lunch vervolgen we ons programma. We bezoeken het megalomane Castello Sforzesco en lopen hier een tijdje rond. Daarna willen we de Duomo van binnen wel eens zien, maar oh wat een lange rijen. We besluiten dit te skippen. (Je moet soms ook wat kunnen 'laten'.) Ondertussen is het ver in de middag. De kids wensen nog wat shoptime, wat er in resulteert dat Aukje ook een paar mooie nieuwe setjes kleding koopt.👌
Halverwege de middag gaan we richting het centraal station. Daar nemen we allemaal nog een overheerlijk Italiaans ijsje, voor we de trein instappen naar Sesto Calende. Einde middag komen we terug op de camping. Na twee dagen in de stad is ons plekje aan het water echt fijn thuiskomen: de kids direct een duik in het meer nemen en Aukje haar voeten wat liefde geeft met een voetenbadje. Rudolf leest verder in zijn boek. Morgen een rustdag!⛱️
Gezina:24 juli 2025Echt uniek en prachtig, die vila!
Mar:26 juli 2025Leuk stukje geschiedenis 👌🏼 prachtige villa